Elöljáróban szerintem itt is hasznos ez a gondolat:

"Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent, az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy sohasem élt igazán."

a Dalai láma - azaz Tendzin Gjaco

A pecsétviaszgomba - a gyógynövények királya

A Föld egyik legszebb gombája nevét onnan kapta, hogy kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja. A világ számos területén fordul elő.

A ganoderma
A ganoderma

Sok néven illetik világszerte pecsétviaszgombát

 • latinul: Ganoderma lucidum,
 • Japánban Reishi,
 • Kínában Ling Zhi az egyik legnépszerűbb gyógyító gomba, és bár nem csodaszer (tehát nem alkalmas minden betegség gyógyítására), a modern kutatások egyre inkább alátámasztják az ősi gyógymódok hatékonyságát.

Kínában már 5000 éve az egyik leghatékonyabb gyógyító növényként tartják számon. Az első írásos emlékek 2000 éves múltra tekintenek vissza. Ebben 365 féle gyógynövényt írtak le és osztályoztak. Mivel a ganodermának semmiféle káros mellékhatását nem tapasztalták, sőt az emberek egészségével kapcsolatban, szinte minden területen pozitív változásokat vettek észre, ezért a gyógynövények királyának nevezték el.

Kilenc alfaja ismert, de mára már csak a ganoderma lucidum és a ganoderma japonicum lelhető fel számottevő mennyiségben. A gomba termőteste és miceliuma (micelium=a gomba tenyésztestét felépítő fonalak szövedéke) is fogyasztható, de manapság a modern termelési technológiáknak köszönhetően a micéliumot használjuk fel. A vadon fellelhető pecsétviaszgomba igen ritka, a múltban is az volt, ezért pl. Kínában, ha valaki ilyen gombát talált, annak kötelessége volt beszolgáltatni a császári udvarnak. 

A korabeli feljegyzések szerint nagyon sokrétű felhasználása volt a pecsétviaszgombának, az asztmától a magas vérnyomáson keresztül az álmatlanságig használták a betegek gyógyítására. Akkoriban a gomba őrleményéből nem túl ízes teát készítettek (a ganoderma kifejezetten keserű).

A pecsétviaszgomba talán Japánban a legelfogadottabb gyógy gomba, melynek az alábbi hatásokat tulajdonítják:

 • vérnyomás csökkentő, nyugtató hatás - adenozin, triterpének, ganoderol A és B
 • allergiát gyógyító hatás, antihisztamin szerű - C és D típusú ganoder savak
 • vércukor csökkentő hatás - ganoderan A és B.
 • daganatsejtekre gyakorolt gátló hatás: ganodersav T és Z, valamint óriás poliszacharidok
 • koleszterin és vérzsír csökkentő hatás - ganodersav származékok
 • gyulladás csökkentő és simaizom lazító hatás
A ganoderma
A ganoderma

Furcsa fintora a világunknak, hogy egy ötezer éve ismert és használt gyógy gombáról napjainkban még milyen keveset tudunk, és ez a tudás is csak az utóbbi harminc év intenzív kutatásainak az eredménye.  

Kutatások - eredmények:

Dr. Lim - A ganoderma farmon
Dr. Lim - A ganoderma farmon
 • Kínában főleg arthritisz és bronchitis kezelésére használják, a modern ázsiai, európai és amerikai kutatások folyamatosan igazolják és feltárják gyógyító mechanizmusát.
 • Egy 2003-as indiai kutatás azt mutatta, hogy a Reishi képes közel 60%-kal csökkenteni a gyulladást akut vagy krónikus ödémában. Az ödéma vagy vizenyő (vízkór) a kapillárisok és a szövetek közötti folyadékcsere folyamatának zavara miatt alakul ki, folyadék halmozódik fel a szövetekben.
 • Egy 1993-as amerikai tanulmány szintén azt találta, hogy a Ganoderma lucidum kivonat jelentős gyulladás csökkentő hatással rendelkezik.
 • 2006-ban Kenneth Blum és munkatársai olyan tanulmányt publikáltak, melyben a Reishi kivonat arthritiszre gyakorolt pozitív tulajdonságairól írtak. Ugyan ebben az évben egy kínai tanulmány a Reishi kivonat immunmoduláns hatásairól írt az arthritisz vonatkozásában. A kutatás szerint a jótékony tulajdonság a Reishiben található poliszacharidoknak köszönhető.
 • Az Experimental Oncology lapban megjelent tanulmány a vastagbélrák és a Reishi kapcsolatáról ír. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a Ganoderma lucidum kivonat gátolja a ráksejtek burjánzását, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
 • A Cancer Research UK kutatói mélyrehatóan vizsgálták a Ganoderma lucidum tulajdonságait, és egyértelmű következtetésre jutottak a gomba jótékony hatásaival kapcsolatban. A rendkívül precíz és hosszú tanulmány részletesen taglalja a Reishi jótékony összetevőinek működését.
 • Szintén hatalmas irodalommal látta el a világot a kínai Shanghai Egyetem és a japán Wakan Shoyaku Botany Institute (Tokyo) közös tanulmánya, mely szintén rendkívül részletesen taglalja a Ganoderma lucidum rákos megbetegedésekben kifejtett jótékony hatásait, a gomba összetevőinek hatásmechanizmusát.


A ganoderma, étrend kiegészítőként van forgalomban, vagyis nem gyógyszer.

Olyan élelmiszer, amely a hagyományos étrend kiegészítését szolgálja, és koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat valamint táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. A Ganoderma 400 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok nem közvetlenül egy-egy betegségre, vagy kórokozókra vannak hatással, hanem a méreganyagok a szervezetből való kiürülését segítik elő, és gazdag tápanyagforrásként a szervezet kiegyensúlyozott működését támogatják. Úgynevezett holisztikusan - azaz az embert egészben, "működés közben" - hat. Az immunrendszert segíti, támogatja meg. Ezáltal a szervezet képes egyensúlyba kerülni, és maga leküzdeni a betegséget, illetve a kórokozókat.

A ganoderma mind a megelőzésben, mind helyreállításban szerepet játszik. Folyamatos fogyasztás estén lassítják az öregedést, segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését, és annak megőrzését, támogatják az immunrendszer működését, normalizálják a vérnyomást, növelik a vér oxigén felvevő képességét, és segítik a betegségből lábadozó szervezet felépülését.

Fontos lehet, hogy különbséget teszünk a fiatal, a 14 napos gomba micéliumából készített kivonatnak (GL), ami a védelemben és az oxigénellátásban sejtszinten van jelentős hatása, és az idős , 90 napos gomba termőtestéből készített kivonatnak (RG), ami a méregtelenítésben van szerepe.

Most nézzük meg mely - milyen termékekkel találkozhatunk, melyben megtalálható a ganoderma!

Terméktapasztalatok a ganodermával

A ganodermás kávéfogyasztók nagyon is szívesen osztják meg tapasztalataikat, hiszen ezzel mindenkinek segíthetnek, hogy az életük jobbá váljon. 

Itt olvashatod!

Tántomné Bors Anikó 

Bakonyszombathely 

"Három éve kóstoltam meg első alkalommal a DXN ganodermás kávéját. Nem gondoltam volna, hogy az addig fogyasztott minőségi kávémat félreteszem, és ezt a gombával dúsított egészséges kávét fogom inni. De így történt, és azóta minden nap, reggel és délután megiszom a gyógykávémat. Úgy szeretem, amikor a kávékrémport a forró vízbe öntve és elkeverve, finom, habos, ínycsiklandó ital lesz belőle.
Hmmm, ez nagyon csábító, még így 60 felett is! :)
Már majdnem valamennyi kávéfajtát kipróbáltam, mindegyik nagyon ízletes, de nekem selymesen lágy íze miatt a Lingzhi Coffee 3 in 1 kávé lett a kedvencem.
A napi két kávém engem teljesen felüdít, aktívan tart. Külön pozitívuma, hogy nem ég a gyomrom sem tőle, a vérnyomásomat nem emeli fel, és így a közérzetem egész nap nagyon jó, kellemesen érzem magam." 

Sorger Brigitta 

Kecskemét 

"Több mint 1 éve isszuk családommal a kávét. Nekem elsőre is nagyon ízlett. Amióta fogyasztjuk, egyáltalán nem vagyunk fáradtak. Sőt, én évek óta szenvedtem a nyakfájástól, azóta tejesen megszűnt. Sokkal ellenállóbbak vagyunk a betegségekkel szemben. Ha mégis elkapunk valamit, sokkal rövidebb a felépülés idő. Tökéletes a vérnyomásunk, nem ég a gyomrunk és a pollenallergia is megszűnt. Férjem az erős feketére (Black Coffee) esküszik, egy cukorral. Én már nem vagyok ennyire merész. Mindegyiket nagyon szeretem, de csak tejjel és 2 cukorral. Kedvencem a White Coffee, imádom. Általában reggel és ebéd után fogyasztjuk el a kávénkat, de megesik, hogy este is megkívánjuk. Nem okoz álmatlanságot, de ébren tart addig, amíg én akarom. Nagyon jót lehet tőle aludni, és ami még fontos, nem dobogtatja meg a szívünket. Alig vagyunk 30 felett, így még szerencsére nem szedtünk gyógyszert. Úgy gondoljuk, sokkal kifizetődőbb betegségeket megelőzni, gondoskodni szervezetünkről, mint azt gyógyszerekkel meggyógyítani." 

Petrányi Lajos 

Kecskemét 

"Két éve fogyasztom a DXN Lingzhi 3 in 1 kávét, naponta 3 csészével. Adagolását úgy szeretem, hogy másfél deciliter vízbe teszek egy fél tasak kávét.
Azért próbáltam ki, mert hallottam, hogy a ganoderma gyógygomba lúgosító hatása miatt jó a gyomorsav problémákra. Szerencsére nem is csalódtam, néhány nap után reflux panaszaim megszűntek.
De tapasztaltam olyat is, amire egyáltalán nem számítottam!
Évek óta fájt a bal térdem, már azon gondolkodtam, hogy megműttetem.
Aztán kb. fél évvel, hogy elkezdtem a DXN kávét fogyasztani, varázslatos módon enyhült a fájdalmam, majd később térdpanaszaim teljesen megszűntek. Másfél éve újból rendben van a térdem!
Köszönöm, DXN!" 

Mezei Enikő 

Sepsiszentgyörgy, Erdély 

"2015 januárja óta fogyasztom a 3in1 Ganodermás kávét. Naponta egy adag kávét fogyasztok, reggelente. Langyosan iszom, nem adagolok hozzá semmit. Eddig azt tapasztaltam, hogy megszűnt a migrénes fejfájásom, javult a közérzetem, a vérnyomásom egyensúlyban van, lúgosítás kipipálva. Ezt a hatást vártam el egy igazi kávétól." 

Lehoczky László

Kazincbarcika 

"A DXN kávéira az interneten találtam rá 2014-ben, azóta fogyasztom őket napi rendszerességgel. Tekintve, hogy naponta 3-4 kávét iszom, nem sokáig gondolkodtam rajta, hogy kipróbáljam-e, azt gondoltam, nincs veszítenivalóm. Mára gyakorlatilag DXN kávéfüggő lettem.

Leginkább a kellemetlen gyomorégéstől szerettem volna megszabadulni, amit a hagyományos kávék okoztak. Nem sokkal a DXN-es kávék kipróbálása után megdöbbenve tapasztaltam, hogy ez a probléma kezd megszűnni, mára pedig teljesen elmúlt. Emellett energikusabbnak érzem magam, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legfinomabb kávé, amit valaha ittam. Nincs semmilyen utóíze.

Személyes kedvencem a Black Coffee, ami kizárólag prémium minőségű kávét és ganoderma kivonatot tartalmaz. Általában napi 2-3 adagot iszom. Reggel, munkába menet előtt, munkában dél körül, illetve edzések előtt frissítőnek.

1 fél tasak kávéporhoz öntök kb. 1dl forró vizet, jól elkeverem, majd 2 csapott teáskanál barnacukorral és tejszínhabbal ízesítem a számomra tökéletes élményért.

Ami nagyon megfogott a DXN kávéjában, hogy egyáltalán nem bántja a gyomrom (nem ég, nem fáj), még akkor sem, ha éhgyomorra iszom. Az íze pedig fenomenális. A legjobb azonban az, hogy minden reggel azzal a jóleső érzéssel fogyaszthatom el a kávémat, hogy tudom, hozzájárulok vele az egészségem megőrzéséhez.

A DXN kávéi rabul ejtettek."


Nagy Julianna 

Pécs 

"A nevem Nagy Julianna, Pécs városában lakom, és bizony már hosszú évtizedek óta iszom kávét, legalább 40-42 éve.

Bizony az utóbbi jó pár évben rengeteget égett, fájt a gyomrom, évente kellett gyomortükrözésre járnom.

Megállapították, hogy refluxom van, jobb, ha elhagyom a kávézást! Ez bizony" nehéz dió", ugyanis évtizedek óta reggel kávéval kezdem a napom, mint rajtam kívül még annyian.

De mégis döntenem kellett, vagy kávézok és szenvedek, vagy nincs többé kávé! Döntöttem, nem kávézom.

Oké, egy hét sem kellett és már az interneten kutakodtam olyan kávé után, ami talán megfelelhet nekem, így akadtam rá egy kedves hölgy oldalára. Volt ott telefonszám is, amit felhívtam, és kedvesen tájékoztattak, megbeszéltük, hogy átgondolom és jelentkezek. Bevallom egy kicsit hezitáltam, sokallottam a kávé árát, de mint tudjuk kávé nélkül nem élet az élet. Döntöttem, fontosabb az egészségem! Kipróbálom!

Egyből be is regisztráltam, hogy már az első doboz kávét olcsóbban vásárolhassam meg, és rendeltem egy doboz kávét.

Elkezdtem inni a Lingzhi Black kávémat, és kiderült, hogy nem drága, mert az egészség mindennél fontosabb. Nem égett a gyomrom, és azóta sincs baj. Abbahagyhattam a savlekötő gyógyszerek szedését. Megérte, nekem biztosan.

Azóta is ezt a kávét iszom, általában reggel, hajnalban, két részletben 1 tasakkal. Forró vízzel készítem, semmi mást nem teszek bele, csak egy pár csepp édesítőt.

Jó szívvel ajánlom ezt a ganoderma gyógygombás kávét mindenkinek, aki hasonló problémákkal küzd, mint ami nekem volt, mert, ahogy megírtam, nekem a gyomorégés már a múlt!"


Majerné Baranyai Marcsi 

Kecskemét 

"A DXN kávét rendszeresen 2017. január vége óta iszom. Azóta, amióta eldöntöttem, hogy úgy fogom kipróbálni a kávét, ahogy azt ajánlják. A régi kávémat félretettem, és csak ganodermás kávét fogyasztottam. Pozitív hatásait hamar megtapasztaltam, úgy mint pl.

- nyugodtabb alvás (a késő délután elfogyasztott kávé ellenére is),

- frissebb reggeli ébredés,

- korábbi reggeli tejeskávé utáni gyomorproblémáim megszűntek,

- nőgyógyászati problémák eltűntek,

- ide hozzátenném édesanyám tapasztalatát is, aki a reggeli vérnyomáscsökkentőjét hagyta el a DXN kávé fogyasztásával,

- férjem "emésztési zavarai" is megszűnnek, ha a nem mindig a legjobb minőségben elkészített munkahelyi ebéd után érzi, hogy az a gyomrát megviselte, s utána megiszik egy ganodermás kávét,

- valamint barátnőm gyomorbántalmai szűntek meg, már 1 kávé után!

Kedvencem a cukormentes, Cream Coffee kávé, aminek tetejére, ha éppen úgy van kedvem, tejszínhabot nyomok.

Naponta 2-3 alkalommal fogyasztok DXN kávét, egy felet reggel, egy felet ebéd után, és egy fél párommal, 6 óra körül. Észrevettem, hogy ha ez a délutáni kimarad valamilyen okból, nem lesz olyan nyugodt az éjszakai alvásom.

Mindig vízforralóban készítem el a kávét, újabban nem bögrébe, hanem kis porcelán csészébe töltve. Valahogy sokkal jobban esik, ha az ember megadja a módját. :)"


Juhász László 

Ludwigshafen, Németországban 

"10 hónapja fogyasztom a DXN Lingzi Black Coffee-et.

Már el se tudnám nélküle képzelni a reggeleket. Sokféle kávé közül ez fogott meg markáns, különleges ízével. Napjába többször is iszok és csak tisztán cukor nélkül. Nálam nagyon hamar jelentkeztek a jó hatásai a ganodermás kávénak, magas vérnyomástól szenvedtem több éve és rendszeresen szedtem a gyógyszereket. A "KÁVÉM" beállította pár hét kávézás után a megfelelő értékre a vérnyomásomat! Imádom. Sok fajta kávéját kóstoltam a DXN-nek, de kitartok a Black Coffee mellett.

Energikussabbá teszi a napomat, kipihentebben ébredek és lecsökkent az alvásigényem is. Napjában 3 zacskóval fogyasztok, 70°C-os vizet öntök a kávémra, pontosan 2 decit, és ehhez szoktam még tenni reggelente mindig fél kávéskanál GL és ugyanannyi RG gombaport. Megvárom, amíg magától feloldódik, ez kb. 2 perc, akkor átkavarom és úgy iszom meg. Amióta fogyasztom, megoldódtak az éjszakai vizelési problémáim is."


Figyelem!

A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

Betegség esetén forduljon orvoshoz!

A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.