A gondolataink

2018.11.06

Isten hozott!

A mai bejegyzésemet a híres Descartes idézettel kezdem:

" Gondolkodom, tehát vagyok!"

Érdekes, hogy 1620-ban le lett írva, de előrébb megyek, hogy több mint 2000 éve szintén le lett írva, igaz egy kicsit másképp, viszont a lényegét tekintve nem utal másra.

"Vigyázz, hogyan gondolkodsz, az életedet a gondolataid formálják."

Példabeszédek

A hétköznapok
A hétköznapok

Tudom, a hétköznapokban, a mindennapos rohanásban könnyen elfelejtjük, ezeket a megállapításokat, figyelmeztetéseket, javaslatokat. De vajon miért rohanunk? Erről, már egy előző bejegyzésemben kifejtettem néhány észrevételemet. Ezzel a mostani írásommal szeretnélek ráébreszteni; lehet, hogy nem azt az irányt kellene követned, amerre jelenleg tartasz... Legyen cél, hogy hatékonyabban tudd használni az elméd, tisztábbak, szebbek és felemelőbbek legyenek a gondolataid, és ezeken keresztül az érzéseid. És ezekből következően az életed is. A gödörből továbbra is lefelé kaparva, nem tudsz kijutni!

Minden ember által létrehozott dolog, egy gondolat következménye. Az autó, a számítógép, a mobiltelefon, az internet, az elektromos hálózat, a művészi alkotások, a könyvek, a muzsika... Tehát ezekből az következik, hogy a gondolatainkkal képesek vagyunk teremteni. Sőt, nemcsak, hogy képesek vagyunk rá, hanem az az igazság, hogy teremtünk is!

Meghatározó
Meghatározó

Amit létrehozunk, korántsem biztos, hogy tetszik is. Mindezek mellett az is tény, hogy amikor megszülettünk, semmilyen programmal nem rendelkeztünk. Minden, ami sikerre, vagy a kudarcra vezetett minket,  születésünktől menet közben "szedtük fel" és vált részünké. Szüleinktől, tanárainktól,osztálytársainktól sajátítottuk el. Később főnökeinktől, kollégáinktól, barátainktól - tudatosan, vagy tudattalanul építettük magunkba. Tehát a minket körülvevő környezetnek meghatározó szerepe van.

Tudod, mit tesznek a gyáva kutyával, hogy felbátorodjon? - Bátor kutyák közé teszik!

Ha a hiány, a nélkülözés, a betegség az, amiben az átlagember gondolkozik - folyamatosan aggodalmak gyötrik. Nem csoda, hogy ezt az eredményt kapja.

Ha te egy boldog életet szeretnél élni, a gondolataid középpontjában a bőség, a boldogság, az egészség és nem utolsó sorban a szeretet gondolatának magjait kell elvetned! A kisgyermekek kielégíthetetlen tanulni vágyás állapotát kellene visszahoznunk.

Felemelő érzelmek
Felemelő érzelmek

A másik gondolatom ide, ami a kutyás példában látjuk, olyan közegbe kell, hogy kerüljünk, ahol a kívánt élet már létezik. Van egy megfigyelés Brian Tracytól, mégpedig az, hogy annak az öt embernek az átlaga vagy, akikkel körbeveszed magad. Ezt tartom az egyik legfontosabb dolgomnak, hogy ilyen emberek társaságába kerüljek. Nagyon jó úton haladok. 

Gondolom, most azt mondod: - Péter! Én is pozitív gondolkodónak tartom magam. Nincs velem semmi baj! Csak azt nem tudom, hogy a hónap második felében, miből fogunk élni?

  • Örülök neki, hogy feltetted ezt a kérdést!
A ráció
A ráció

Arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy nem feltétlen szükséges úgy leélni az életedet, mint egy "rabszolga"! Te is képes vagy egy egészséges, boldog, bővelkedő életet megteremteni. Hogyan tudod ezt elérni? Hogyan tudsz változtatni? Ehhez szeretnék segítséget adni neked, tájékoztatással, információkkal, hogy megismerhesd a lehetőségeidet.


És mindez egy gondolataiddal kezdődik.

Fontosnak tartom, hogy beszéljünk egy kicsit a gondolatokról. Két fajta gondolat van. Az egyik az általánosan értett tudatos, racionális, azaz az agyunk által létrehozott gondolatok, és a másik az érzelmi, amiről nem sokat beszélnek. Ez, a szívünkből létrehozott érzések formájában kommunikál velünk.

Az, hogy milyen életet élünk, ennek a második élménynek van igazán hatása. Ha úgy érzed, hogy képes vagy rá, vagy ha úgy érzed, hogy nem vagy képes - mindenképpen igazad lesz. Láthatod, hogy a döntést igazából a szíved hozza meg, és nem az agyad.

A megvalósítás
A megvalósítás

Tudd, hogy alapvetően győztesnek születtél! Megismételhetetlen teremtő lény vagy! Hogy ezt még nem nagyon tapasztaltad - vagyis leginkább csak a negatív vonatkozását - ez a programozásunk következménye. Ez a program a külső környezetünkből fakad; a társadalom, a munkahelyed, a tanáraid - nevelőid, az osztálytársaid - barátaid, és természetesen a szüleid a forrás. Nem azért, mert nem szerettek, és nem akarták a legjobbat, de ők is így nevelkedtek. Most lehetőséged nyílik, hogy ezt a programot lecseréld - felülírd, arra, amire valójában születtél. Arra, amiben igazán jól érzed magad!

Induljunk a kályhától!

Idegpályáink
Idegpályáink

Tudod? -Hogy, amikor a férfi ivarsejt megtermékenyíti a női petesejtet, egy csodálatos dolog veszi kezdetét, és elkezd az osztódni. Majd differenciálódni szövetekké, az első, ami létrejön egy pulzáló anyag - azaz a szív. És e köré épül fel minden rész, azaz, az ember. Az új kutatások tapasztalatai megmutatták, hogy kétszer annyi információ áramlik a szívtől az agy felé, mint fordítva. Tehát, az érző szívünkből jövő információk a döntőek, és nem a buta fejünkből. Mégis a legtöbben ez utóbbit használják, vagy igyekeznek használni, és nem csoda, hogy a zavar az eredménye.

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan"

Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg

A varázslat helye
A varázslat helye

Ha nincs időd, nincs lehetőséged, nincs pénzed, stb....  azzal kell, hogy biztassalak, nem is lesz ...  addig, amíg az alap beállítottságodon nem változtatsz. Nem az a megoldás, hogy másokat akarsz megváltoztatni - előbb te változz, aztán tapasztalhatod a változást körülötted.

Egy videó anyagot kapcsolok ezen tapasztalatok alátámasztására Sonnleitner Károlytól, aki jelentős időt töltött a téma kutatására és másokkal való megosztására. A terület igazi szakértője!

Itt tudod megnézni:


Egy rövid saját példa:

Amikor fiatal voltam, tudod, gitároztam. Sokszor megakadtam gyakorlás közben, mivel tudtam, hogy melyik hangot kell megszólaltatnom, de nem úgy szólt, ahogy szerintem kellett volna. Olyan hidegnek hatott. És több ezerszer kellett megfognom, míg elkaptam a hangot. Addig nem éreztem jónak, amíg a fejemből játszottam. Akkor kezdett megtetszeni, amikor belülről, azaz szívből jött. 

Hallgass a szívedre és indulj el egy másik úton, ha úgy érzed, a mostani nem vezet sehova!l

Őszinte örömmel töltene el, ha jeleznéd, hogy tetszett! 

Kiegészítenéd, hozzáfűznél? A hozzászólásokban megteheted!

Ha meg is osztod, az jó volna, hogy segítsünk másokat is!


Legyen áldott az életed!

Váljon valóra minden álmod, vágyad, elképzelésed!