A kudarc 30 oka

2018.05.14

Létezik egy könyv, ami nagyon jó hatással van rám. Tudom, hogy mások is nagyra értékelik ezt a művet. 

A szerző 25000 ember helyzetét elemezte. Nagyon sok hasznos megfigyelésének köszönhetően rendelkezésünkre bocsátotta ezt a tudást.

Ez a mű: Napoleon Hill - Gondolkodj és Gazdagodj!

Gondolkodj és gazdagodj!
Gondolkodj és gazdagodj!

A szerző megfigyelte, elemezte 25.000 ember. Férfi és nő sikerének, vagy kudarcainak okát, okait.  Ezeket meg is osztotta velünk. Ma készítettem egy kivonatot ebből a könyvből, és rendelkezésre bocsátom, azzal a szándékkal, hogy mások is a kezükbe vegyék, és használják ezt a tudást.

Ebben az írásban igyekeztem szó szerint idézni, hogy ne legyen gondolati torzulás, bár javasolt az eredeti szövegkörnyezetben. Abban a 13 alapelv által, ami alkalmazásával a siker valósággá válik.

" Az élet legnagyobb tragédiájának a szereplői olyan férfiak és nők, akik komolyan próbálkoznak, mégis kudarcot vallanak! Az emberek túlnyomó többsége elbukik, és csak nagyon keveseknek sikerül.

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy több ezer férfi és nő pályáját elemezhettem, akiknek a 98 százaléka "kudarcot vallott". Valami alapvető hiba van az olyan társadalomban és oktatási rendszerben, amely megengedi, hogy az emberek 98 százaléka sikertelenül élje le az életét. De nem azért írtam ezt a könyvet, hogy moralizáljak a világ jóságáról vagy hibáiról - ahhoz legalább százszor vastagabb kötetre lenne szükség.

Az elemzésem kimutatta, hogy a kudarcnak 30 fő oka van, míg a meggazdagodást 13 alapelv teszi lehetővé. Ebben a fejezetben megadom a kudarc 30 fő okának leírását. Pontról pontra manj végig a listán, nézd meg, hogy rád melyek érvényesek, és fedezd fel, a kudarcnak hány oka áll a sikered útjában.

szenvedő asszony
szenvedő asszony
szenvedő férfi
szenvedő férfi
 1. KEDVEZŐTLEN GENETIKAI HÁTTÉR. Nem sokat lehet tenni azokért, akik gyenge értelmi képességekkel születtek. Ez a filozófia egyetlen módszert tud ajánlani ennek az áthidalására - ez pedig a MasterMind (Mesterelme) csoport. Ám fontos tudni, hogy ez az egyetlen a kudarc 30 oka közül, amelyet nem lehet könnyen korrigálni.
 2. A HATÁROZOTT ÉLETCÉL HIÁNYA. Nem reménykedhet sikerben az, akinek nincs fő célja, amelyet el akar érni. 100 ember közül, akit tanulmányoztam,98-nak nem volt ilyen célja. Talán ez volt kudarcuk legfőbb oka.
 3. A KÖZÉPSZERBŐL VALÓ KIEMELKEDÉS VÁGYÁNAK HIÁNYA. Nem tudjuk reménnyel kecsegtetni azt, akinek közömbös, hogy mire viszi az életben, aki nem hajlandó megfizetni a kellő árat.
 4. HIÁNYOS ISKOLÁZOTTSÁG. Ezen a hátrányon viszonylag könnyen felül lehet kerekedni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtanultabb emberek önmagukat képezték. Ahhoz, hogy valakit tanult embernek nevezzünk, több kell, mint egy egyetemi diploma. Tanult ember az, aki megtanulta, hogyan szerezzen meg bármit az életben anélkül, hogy ezzel megsértené mások jogait. Az iskolázottság nem annyira a tudáson, mint a hatékony és következetes módon alkalmazott tudáson múlik. Az embereket nem csupán azért fizetik, amit tudnak, hanem sokkal inkább azért, amit tenni tudnak a tudásukkal.
 5. AZ ÖNFEGYELEM HIÁNYA. Az önfegyelem alapja az önuralom. Ez azt jelenti, hogy úrrá kell lennünk minden negatív jellemvonásunkon. Mielőtt uralni tudnád a körülményeket, meg kell tanulnod uralni önmagadat. Az önuralom elsajátítása a legkeményebb feladat, amivel valaha is meg kell birkóznod. Ha nem tudod legyőzni az egódat, az egód fog legyőzni téged. Ha tükörbe nézel, egyként látod benne a legjobb barátodat és a legfőbb ellenségedet.
 6. ROSSZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT. Tartós sikert nem lehet elérni jó egészségi állapot nélkül. A rossz egészség számos okán úrrá lehet lenni. Ezek közül a legfontosabbak:
 • egészségtelen ételek túlzott fogyasztása,
 • helytelen gondolkozási szokások, a negatív gondolkodás befogadása,
 • helytelen szexuális szokások, vagy a szex fontosságának eltúlzása,
 • testmozgás hiánya
 • elégtelen frisslevegő-ellátás a helytelen lélegzés miatt.
A tudás elhanyagolása
A tudás elhanyagolása
6 alapfélelem
6 alapfélelem
Babona-előitélet-tudatlanság
Babona-előitélet-tudatlanság
 1. KEDVEZŐTLEN KÖRNYEZETI HATÁSOK GYEREKKORBAN. "Az alma nem esik messze a fájától." A bűnöző hajlamúak többsége a gyerekkorban, a rossz körülmények és a rossz társaság miatt tesz szert erre a hajlamra.
 2. HALOGATÁS. Ez a kudarc egyik leggyakoribb ok. A halogatás ott lapul minden egyes ember mögött, és alig várja, hogy előléphessen, és elrontsa az esélyeinket. Az emberek többsége azért nem jut egyről a kettőre, mert mindig "a megfelelő pillanatra" vár, hogy belevágjon valami érdemlegesbe. Te ne várj. A "megfelelő pillanat" sosem jön el. Kezdj bele most, használd a rendelkezésre álló eszközöket, és majd menet közben rátalálsz jobb eszközökre.
 3. a KITARTÁS HIÁNYA. Többségünkben "jó kezdők vagyunk", de "rossz befejezők". Ráadásul hajlamosak vagyunk a kudarc első jelére feladni. A kitartást semmi nem pótolhatja. Aki a kitartás jelszavát tűzi a zászlajára, meglátja, hogy a kudarc idővel felhagy a próbálkozással és eltűnik. A kudarc nem bír el a kitartással.
 4. NEGATÍV SZEMÉLYISÉG. Nem reménykedhet sikerben az, aki negatív személyiségével taszítja az embereket. A siker az erő alkalmazásából ered, az erőt pedig mások együttműködő erőfeszítéseinek köszönhetően érjük el. A negatív személyiség nem vált ki együttműködést a többiekből.
 5. FÉKTELEN SZEXUÁLIS KÉSZTETÉS. A szexuális energia a legerősebb inger, amely cselekvésre készteti az embereket. Mivel ez a legerősebb érzelmünk, uralkodnunk kell rajta, és más csatornák felé kell átirányítanunk az erejét.
 6. A "VALAMIT SEMMIÉRT" ELÉRÉSÉNEK FÉKTELEN VÁGYA. A játékösztön sok millió embert vezet kudarchoz. Ezt bizonyítja a 2000-es évek elején a számítástechnikai (dot-com) cégek fiaskója, amely során rengetegen próbáltak kétes hátterű cégekbe történő befektetésekkel meggazdagodni.
 7. A HATÁROZOTT DÖNTÉSKÉPESSÉG HIÁNYA. A sikeres emberek gyorsan jutnak döntésre, és csak nagyon ritkán és lassan változtatnak azon. A sikertelenek nagyon lassan jutnak döntésre (ha egyáltalán), és nagyon gyakran és gyorsan változtatnak. A határozatlanság és a habozás ikertestvérek. Ahol az egyik előfordul, ott általában a másik is jelen van. Szabadulj meg tőlük, mielőtt végérvényesen bezárnak a kudarc mókuskerekébe.
 8. EGY VAGY TÖBB A HAT ALAPVETŐ FÉLELEM KÖZÜL. Ezeket a félelmeket később fogjuk elemezni. Úrrá kell lenned rajtuk, hogy hatékonyan tudd értékesíteni a munkaerődet.
 9. ROSSZUL MEGVÁLASZTOTT HÁZASTÁRS. Ez a kudarc egyik igen gyakori oka. A házastársi viszony belsőséges kapcsolatot feltételez két ember között. Ha ez a kapcsolat nem harmonikus, igen nagy a kudarc esélye. Mi több, ez a kudarc nyomorúsággal és boldogtalansággal párosul, és teljes mértékben lerombolja az ambíciót.
 10. TÚLZOTT ÓVATOSSÁG. Aki nem vállal kockázatot, általában be kell, hogy érje azzal, amit a többiek meghagytak neki. A túlzott óvatosság ugyanolyan rossz, mint az óvatosság hiánya. Mindkét véglettől óvakodni kell. Az életben is mindig van kockázat.
 11. ROSSZUL MEGVÁLASZTOTT ÜZLETTÁRSAK. Ez az üzleti kudarc egyik leggyakoribb oka. Amikor a munkaerődet bocsátod áruba, gondosan ügyelj arra, hogy olyan munkaadót (üzleti partnert) válassz, aki inspirál, aki maga is intelligens és sikeres. Mindannyian azokat utánozzuk, akikkel közeli kapcsolatba kerülünk. Válassz olyan munkaadót (üzleti partnert), akit érdemes utánozni.
 12. BABONA ÉS ELŐITÉLET. A babona a félelem egyik formája, és a tudatlanság jele. A sikeres ember nyitva tartja az elméjét, és nem fél semmitől.
 13. TÉVES HIVATÁSVÁLASZTÁS. Senki sem lehet sikeres olyan területen, amelyet nem szeret. A legfontosabb lépés a munkaerőd áruba bocsátásakor egy olyan foglalkozás választása, amelybe szívvel-lélekkel bele tudod vetni magadat.
 14. a KONCENTRÁLT ERŐKIFEJTÉS HIÁNYA. Aki "mindenhez ért", általában nem ért semmihez. Koncentráld az erődet egyetlen konkrét célra.
 15. A FÉKTELEN KÖLTEKEZÉS SZOKÁSA. A féktelenül költekező nem lehet sikeres, mert állandóan a szegénység félelmében él. Alakítsd ki azt a szokást, hogy rendszeresen félreteszed a jövedelmed egy meghatározott százalékát. A banki megtakarítás biztonságot és bátorságot ad, amikor a munkaerőd értékesítéséről tárgyalsz. Akinek nincs pénze, kénytelen bármit elfogadni, és még örülnie is muszáj neki.
 16. A LELKESEDÉS HIÁNYA. Lelkesedés nélkül nem lehetsz meggyőző. Mi több a lelkesedés ragályos, és azt, aki képes kontrolálltan lelkesedni, általában minden csoportban szívesen látják.
 17. INTOLERANCIA. Aki lezárja az elméjét bármely témában, nem igen jut előre. Az intolerancia annyit tesz, hogy befejezettnek tekinted a tudás megszerzését. Az intolerancia legkárosabb formái a vallási, a faji és politikai nézeteltérésekkel kapcsolatosak.
 18. MÉRTÉKTELENSÉG. A mértéktelenség legkárosabb formái a táplálkozással, az erős alkoholos italok fogyasztásával és a szexuális aktivitással kapcsolatosak. Ezen területek bármelyikén a túlzásokba esés kizárja a sikert.
 19. AZ EGYÜTMŰKÖDŐ KÉPESSÉG HIÁNYA. Többen vesztik el az állásukat és a lehetőségeiket e hiba miatt, mint a többi miatt együttvéve. Ez olyan hiányosság, amit egyetlen üzletember vagy vezető sem tolerál.
 20. A NEM SAJÁT ERŐBŐL SZERZETT HATALOM BIRTOKLÁSA. (Gazdag emberek gyerekei és nagy vagyonok érdemtelen örökösei.) Azoknak a kezében, akik nem fokozatosan tettek rá szert, a hatalom gyakran végzetes akadálya lehet a sikernek. A gyors meggazdagodás veszélyesebb a szegénységnél.
 21. SZÁNDÉKOS ŐSZINTÉTLENSÉG. Az őszinteséget semmi sem pótolhatja. Előfordul, hogy az akaratunkon kívül álló körülmények miatt egy-egy alkalommal őszintétlennek kell lennünk, és ezzel nem okozunk tartós kárt. De annak, aki szándékosan őszintétlen, semmi reménye sincs a sikerre. Előbb-utóbb kiderül róla az igazság, és drágán megfizet: befellegzik a jó hírének, és talán még a személyi szabadságát is elveszti.
 22. ÖNZÉS ÉS HIÚSÁG. Ezek a rossz tulajdonságok vörös posztóként riasztják el a többi embert. Kizárják a sikert.
 23. GONDOLKODÁS HELYETT TALÁLGATÁS. Az emberek többsége túlságosan közömbös vagy lusta ahhoz, hogy megismerje a megalapozott gondolkodáshoz szükséges tényeket. Inkább találgatás vagy elhamarkodott ítélet szülte "vélemények" alapján cselekszik.
 24. A TŐKE HIÁNYA. Ez a kudarc leggyakoribb oka azoknál, akik először kezdenek vállalkozni, és nem rendelkeznek elegendő tőketartalékkal ahhoz, hogy elviseljék esetleges hibáik következményeit, és eljussanak addig, amíg kialakul az elismertségük és az ügyfélkörük.

A kudarc 30 fő okában megtalálható az élet tragédiájának a leírása, amely szinte mindenkit érint, aki sikertelenül próbálkozik. Hasznodra válhat, hogy egy jó barátoddal közösen nézitek át ezt a listát, hogy segítsen megállapítani, melyik ok mennyire vonatkozik rád. Ez jobb, mint ha egyedül próbálnád, mert az emberek többsége nem képes kívülről látni önmagát. Talán te sem."