Az Eisenhower négyszög

2019.06.09

Az Eisenhower négyszög

Avagy hogyan állítsuk be a prioritásunkat

Dwight D Eisenhower nevéhez fűződik ez a technika.

Eisenhower
Eisenhower

Mint ismert Eisenhower volt a szövetséges csapatok főparancsnoka a II. világháborúban. Ő dolgozta ki a csapatával, hogy a különböző zavaró tényezőket hogyan lehet a vezérkar számára kiküszöbölni, hogy azzal tudjanak foglalkozni, ami egy háború, a csaták. Ezt a módszert mi is használhatjuk a saját életünkre, hogy az valóban az egészség, a boldogság és a bőség harmóniája jellemezze. 

Ezt a mátrixot a saját életünkre is tudjuk alkalmazni, és a kiemelkedően sikeres emberek használják is. Lehet, nem érint bennünket sem hátrányosan, ha azt a módszert követjük, amit a nagyok.

Eisenhower mátrix
Eisenhower mátrix

Nézzük egy kicsit elemeire bontva:

Határidő
Határidő

1.   Fontos és sürgős. Ez a stressz negyede. Ez a tűzoltás kategória. Ezeket csináld meg azonnal! Egyformán sürgős és fontos is. Ilyen feladatok mindig is vannak, de a számukat jelentősen lecsökkentheted azzal, hogy kettes ponton javítasz! Például a határidős feladatok.

Varázslás
Varázslás

2.   Fontos, de nem sürgős. Ez a varázslás negyede. Ez a legfontosabb kategória. Itt tudod a megfelelő alapállásba hozni magad. Itt tudod az utadat megálmodni, megtervezni. Vedd észre, hogy valójában ezek a tevékenységek hozzák el azt a boldogságot, amire igazán vágysz! Az a cél, hogy minél kevesebb tűzoltás legyen, és minél több időt tölts itt, és az ehhez tartozó tevékenységekkel! Például a tervezés.


Csalódások
Csalódások

Nem fontos, de sürgős. A csalódások negyede. Az a hely, amikor mások dolgaival kell foglalkoznod. A saját életedre alapvetően nem rendelkezik előnyös hatással, de azonnali beavatkozást is igényelhetnek. Alapvetően viszont nincs jelentőségük. Legalábbis számodra nem. Az ilyen feladatokat egyszerűen add ki valakinek, aki elvégzi helyetted, és minél gyorsabban térj vissza a fenti 1-2. pontokhoz. Azt hiszem, nem mondok újdonságot, ha azt mondom, hogy nem minden feladatot kell neked megcsinálnod. Például az adminisztráció, a bejövő hívások.

Veszteségek
Veszteségek

Nem fontos és nem sürgős. A veszteségek negyede. Azok a tevékenységek, melyek elviszik az idődet, az energiádat a fontos feladatok helyett. NE FELEDD: Amikor arról beszélünk, hogy fontos, akkor mindig arról beszélünk, hogy az egészség, a boldogság és a bőség harmóniáját megvalósítod az életedben! Az alapvető életcélodat. Például a közösségi médiák céltalan böngészése, televíziós sorozatok.

Figyeljük meg és alkalmazzuk mi is azt a technikát, ami a szövetséges csapatokat a nyerő helyzetbe hozta. Igyekezzünk mi is egyre több időt tölteni a 2. a varázslás negyedében, ha ügyes vagy, az itt eltöltött idő miatt az 1. a stressz negyedbe egyre kevesebb feladat kerül.

Végezetül, néhány segítő kérdés a feladatok sorrendbe állításához, besorolásához

Olyan dolog, amit nekem kell megcsinálni? (fontos és sürgős)
Most kell megcsinálnom vagy nem szabad elfeledkezni róla, mert hosszú távú? (fontos, de nem sürgős)
Ki tudom szervezni, delegálni másoknak? (sürgős, de nem fontos)
Közelebb visz ez céljaimhoz? (nem sürgős és nem fontos)

Állítsd be a harmóniát!
Állítsd be a harmóniát!

Gondold át a saját időbeosztásod, melyik negyedben mennyi időt töltesz? Ha nem tetszik, változtass! Most már tudod milyen szempontok alapján.

Tiszteld az idődet! Ha te nem teszed, akkor más sem fogja!

Legyen áldott az életed! 
Váljanak valóra álmaid, vágyaid, elképzeléseid!