Hasznos szokások?

2018.03.12

Nagyon meglepő kisérlet!

Volt egy érdekes kísérlet: öt majmot bezártak egy ketrecbe, amiben volt egy létra. A létra tetejére elhelyeztek egy banánt. Ahogy tudjuk, a majmok szeretik a banánt, és az első majom, ahogy felfedezte, elkezdett mászni a létrán a banán felé. Ekkor a kutatók jéghideg vízzel árasztották el a többi majmot. Szegénykék! Nem értették miért kapnak büntetést.

Majd újabb banán, és újabb vállalkozó majom, és a többiek megismételték a nem kívánt jeges fürdőt. És ez így ment tovább. Újabb banán, újabb fürdő. És, ahogy ez ismétlődött, a majmok hamar összekapcsolták a dolgokat. Amint elindult, valamelyik társuk, lerángatták a létráról és jól helybenhagyták. A tudósoknak már nem kellett semmit sem tenni (hidegzuhany), senki sem mert felmenni a létrán. Tudták mi jár érte.

Ekkor a tudósok kicserélték az egyik majmot egy olyanra, aki nem tudott semmit. Újabb banán a létra tetején. Az újonc nekiiramodott. A többiek sem voltak restek. Lerángatták, és megverték. Kemény leckét kapott. Az a banán csak bajba juttatja, ha meg akarja szerezni. A kísérlet folytatódott. Másik majomcsere, majd a harmadik, míg az összes majom kicserélődött. Hiába a banán a létra tetején, ha valamelyik társuk elindul, jön a csapat és a verés. Ebben a galeriben senki sem ismerte az összefüggést, csak azt, ha elindul a banánért, verést kap.

Érdemes átgondolni a kísérlet tanulságát. Lehet, hogy a szokásaink, a paradigmáink nem is az érdekeinket szolgálják már. Pl.: "Járt utat a járatlanért..."

Vedd, észre a félelmek nem visznek előre! Lehet, hogy sokkal hasznosabb, Ha Kölcseytől a Huszt egyik sorára irányítod a fókuszod! "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül!"