Merj hibázni!

2019.01.13

Szia!

Biztos megfigyelted már, hogy írásaimmal, bejegyzéseimmel igyekszem a fő fókusz, az egészség, boldogság és a bőség területén segítségedre lenni. Ezen bejegyzések színesítsék, gazdagabbá tegyék az életed. Más "szemüvegen" keresztül látni, mint a megszokott. Célom, hogy felemelő érzelmeket teremtsünk együtt, és ebből az emelkedett hangulat legyen az alapállásod. Teremteni, alkotni, jót cselekedni alapvetően ebből a beállítottságból tudunk véghezvinni.


Remény vs félelem
Remény vs félelem

Ma arról írok, hogy mindannyian emberek vagyunk, és követünk el hibákat. Ahogy tartja a mondás: "Egy tökéletes ember volt, mégis keresztre feszítették."

Ebben a bejegyzésben azokat a gondolatokat vetem "papírra", hogy a fejlődésünk közben bizony-bizony sokszor követünk el hibákat; mikor járni, cipőt kötni, írni-olvasni tanultunk, hogy csak pár példát említsek gyermekkorunkból. Rengetegszer elestünk, "bogot" kötöttünk. Vagy még magunk által sem olvasható írásjeleket sikerült papírra vetnünk. Nincs olyan ember, aki szándékától eltérően nem követett volna el hibákat!

Szóval nincs azzal semmi baj, hogy hibázunk! 

Összetörve
Összetörve

Egy olyan hibáról szeretnék most beszélni, ami viszont elég általánossá vált. Ez pedig, az, ha a másik ember hibázik. Úgy gondolom, hogy azzal sincs semmi baj, mégis sokan nehezen tolerálják. Ennek következtében a legtöbben elkezdenek félni, hogy esetleg valami hibát fognak elkövetni, és a legtöbbször lebeszélik először csak magukat, majdan másokat is, hogy merjenek lépni. Mivel egy számunkra még új területről van általában szó, ezért nagy valószínűséggel hibát-hibára fogunk halmozni. Így a legtöbbször hagyjuk magunkat lebeszélni, és neki sem állunk. Mert már előre félünk a kritikától. És, hogy mit fognak szólni?! Ezzel a mentalitással viszont a vesztesek közé soroljuk magunkat.

Michelangelora hangolódva
Michelangelora hangolódva

Azok az emberek, akik viszont nem a kritikára fókuszálnak, hanem az adott területen a fejlődésükre - azok új tudásukkal színesíthetik  mások életét is. Taníthatnak másokat. Örömet szerezhetnek másoknak. Fejlődnek, hogy adni tudjanak a világnak. Egy nemes cél lebeg a szemük előtt, és ezen dolgozva szinte fel sem veszik a kritikákat (kívülről nézve). Szóval az a javaslatom, hogy:

Merj hibázni!

Arnold Schwarzenegger egyik videójában sokkal jobban elmondja a lényeget, erről. Kattints a gombra a videó megnézéséhez!


Még egy gondolat itt eszembe jutott; ha azt szeretnéd elérni, hogy kevésbé kritizáljanak, ítéljenek meg negatívan, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy tedd azt, amit Jézus javasolt: "Tedd azt másokkal, amit szeretnéd, hogy veled tegyenek!" Azaz ebben az olvasatban ne a hibákra koncentráljunk, hanem az erősségekre, hiszen a hibák tanulás közben javulni fognak - a legtöbb esetben eltűnnek. Helyébe valami egészen új, egészen nagyszerű dolog jön létre. Javaslom, használjuk mi is ezt a bölcsességet mások hibáztatása helyett!

Remény - Galamb
Remény - Galamb

Mielőtt egy személyes példát mutatnék meg, nézzünk egy történetet Albert Einsteinről: 

Einstein egy nap órát tartott az egyetemen. Az óra kezdetén az ősz professzor a táblához lépett és elkezdte felírni a kilences szorzásokat:

Einstein
Einstein

1x9=7

2x9=18

3x9=27

4x9=36

5x9=45

6x9=54

7X9=63

8x9=72

9x9=81

10x9=90


A közönség az első pillanattól fogva észrevette, hogy az első szorzást elrontotta és nagyon kinevették az idős zsenit. Néhányan össze is súgtak: "biztosan hülyül már az öreg!" Azonban ő megfordult és a következőt mondta:

"Tudom, miért nevetnek, de nem véletlenül rontottam el az első szorzást. Szeretnék megtanítani Önöknek egy nagyon fontos leckét: ez egy remek példa, hogy életük során mit fognak kapni az emberektől! Nézzék meg! Kilenc alkalommal jó eredményt írtam fel és csak egyetlen egyszer hibáztam. Hiába voltam az esetek kilencven százalékában helyes, most mindenki csak arról az egy hibámról beszél, és ezért nevetnek rajtam. Ez tehát a lecke:

A világ sosem fogja elismerni, amit ezerszer jól csinálsz, mindig azzal fognak bántani, amit egyszer elrontottál. De ne engedd, hogy eltérítsenek a céljaidtól! Ne hallgass a kárörvendőkre, csak acélozd meg magad és menj tovább! Nem rajtuk múlik, eléred-e a célodat!"


És akkor jöhet a személyes példa:

Fiatalon hangszerrel
Fiatalon hangszerrel

Fiatal felnőtt koromban, mikor az országban jártunk a zenekarommal, volt egy alkalom, hogy nem volt hangszerem. A gitár javítás alatt volt (a húrelosztó eltört fent a nyaknál). A fellépés már előre le volt szervezve, és muszáj volt mennünk. Kölcsön nem tudtam kérni az ismerős gitáros társaimtól, mivel nekik is lekötött koncertjük volt. Így muszáj volt menni hangszer nélkül. Ez a "buli" a Szigetvári Várbüfében volt. Igazi klub hangulattal. A tulajdonossal beszélve, sikerült a közönség egyik fiatalemberétől az alkalomra kölcsönkérni egy gitárt. Nem volt ugyan a legjobb, és közel sem az a minőség, mint a sajátom, de a mi hangosításunkkal és a muzsikánkkal igazi élményt tudtunk adni az ott lévő embereknek.
Ebből az életem egy rövid epizódjával is arra szeretnélek inspirálni, hogy ne a hibákra összpontosíts, hanem a céljaidra. Abban a helyzetben egy felejthetetlen élményt akartunk szerezni azoknak az embereknek, akik jelenvoltak és beleadtunk mindent. A fiatalember el volt ragadtatva és büszkeség töltötte el, de a társai is kicsit magukénak érezték azt az estét. Ők is adhattak valamit. Az egész társaságot - mind a közönséget, mind a zenekart őszinte, önzetlen felemelő érzés járt át. 

Az életemben több ezer emberrel beszéltem úgymond több "dimenzióban", ilyenek, mint zenei, üzleti, baráti, tanulási elképzelések, kialakult - kialakított gondolatok ezeken a területeken, és azt tapasztaltam, hogy szinte minden esetben nem akarnak - akarunk - hibákat elkövetni. Félünk tőlük, és jellemzően nem a saját kritikánktól, hanem a minket körülvevő (és általában nem közeli emberek) kritikájától. Előre. Hogy mit fognak szólni?! Pedig a dolgot jól átértékelve, nekik teljesen mindegy, hogy mi történik velünk. Mégis ennek a "vesztes" hozzáállásnak vagyunk az áldozatai. Ha neked is az egészség, a boldogság és a bőség elérése a fő mozgatód, akkor tudnod kell, hogy alapvetően olyan dolgokkal foglalkozz, ami ebbe az irányba visznek. Olyan dolgokkal foglalkozz, amit szeretsz csinálni, és aminek a végzése közben jól érzed magad. Nem azzal, hogy mások mint mondanak (az sem kizárt, azért mondják, mert irigyek rád, hogy Te meg merted tenni, abban a tudatban, hogy hibázni is fogsz).

És álljon itt egy olyan történet, vagy mondhatni történés, ami a jelenben játszódik:

Ez a történet az online marketinghez, a DXN-hez és mentoromhoz Ágihoz kapcsolódik.

Kitűző átadás
Kitűző átadás

Az élet viharain keresztül, és jó, vagy rossz döntéseim következtében egy kaposvári gyárban helyezkedtem el, mint gyári munkás. Arra gondoltam, hogy itt lehetőségem lesz a tanult szakmámban dolgozni, tanulni, tapasztalatokat szerezni. A fizetés nem volt túl vonzó, de így legalább nem marad bevétel nélkül a család. A mindennapi munka során, viszont azt tapasztaltam meg, hogy a képességeim töredékét sem tudom felszínre hozni, így munka mellett szükségét éreztem, hogy keressek egy kiegészítő tevékenységet. Ennek a keresésnek (ami egy - másfél évig is eltartott), az lett az eredménye, hogy kapcsolódtam a DXN-hez. Eltérően az eddigi network marketinges (hálózatépítés) élményeimtől, a kreativitás előtérbe helyezését kommunikálták. Nem egy előre megírt sablon, forgatókönyv alapján kell tevékenykedni. Támogatják az online marketinget, így az online kommunikációban nagyon sok segítséget kaptam. Nincsenek elvárások a forgalomra vonatkozóan, ebből arra következtettem, hogy a saját tempómban haladhatok. Tehát nem alakul ki negatívan ható versenyszellem. És nem utolsó sorban, Ági igazi mentorként támogatott - segített. Soha nem tanúsított türelmetlenséget. Mindig azt szerette volna, hogy fejlődhessek. Ezek nagyon ösztönzőleg hatottak, és hatnak a mai napig is rám. Tehát megerősítést nyert, hogy jó döntést hoztam. Ezt a lelki, magatartást még sehol (pedig elég sok helyen megfordultam) nem tapasztaltam.

A szinpadi elismerés
A szinpadi elismerés

Sok-sok hibát vétettem, azaz fogalmazhatnék úgy is, hogy sok-sok olyan kísérletem volt, ami nem olyan eredményt hozott, amit vártam, de magasabb látószögből nézve egy folyamatos fejlődést könyvelhetek el. Egy másfél- két éves tanulás, fejődés, hibázás és a DXN marketing tervének köszönhetően igazgatói pozícióba kerültem. Bevallom, hogy ez jól esett! De nem ez volt az ok, amiért belekezdtem, mint tudod.

Ha most a te életedben is egy olyan döntéshelyzet előtt állsz, amiben látod azokat az értékeket, amerre haladni szeretnél, javaslom, ne hezitálj túl sokat. A halogatás csak nehezebbé teszi az utat.  Hiszen harmóniába kerülsz belső éneddel, abba az irányba haladsz, amerre menni szeretnél, és az egészség, a boldogság és a bőség valóságoddá válik.

Legyen áldott az életed! Váljanak valóra álmaid, vágyaid elképzeléseid!

Nézd meg, én mit választottam, és csatlakozz hozzám, haladjunk együtt!